Begravning

Vi dödsfall kan du kontakta pastorsexpeditionen eller begravningsbyrån angående begravningsgudstjänsten. Begravningsbyrån samordnar de praktiska sakerna inför en begravning, beroende på hurudan arbetssituation de har. När ni besöker begravningsbyrån så kommer ni överens med dem och med församlingens präst om tidpunkten för begravningen, men också i vilken kyrka eller i vilket kapell begravningen skall äga rum. Församlingens präst ställer alltid upp om det ej finns andra önskemål. I vår församlingskyrka föredrar vi att ha begravningsgudstjänsterna i slutet av veckan då kantorn är i tjänst och eftersom kyrkan till viss del är uthyrd i början av veckan. Om sorgehuset har andra önskemål försöker vi ta hänsyn till dem. Prästen och anhöriga brukar träffas inför en begravning, antingen hemma hos de anhöriga eller i församlingens lokaler, för att kunna förbereda sig inför begravningen tillsammans.

Kolumbariet

Läs mera

Begravning i Olaus Petri kyrka

Församlingens anställda hjälper att planera och genomföra begravningen. Med prästen går det att samtala, inte bara om begravningen utan också om personen som dött och alla tankar och känslor som dödsfallet väcker. Det går också att anlita en begravningsbyrå att ta hand om en stor del av de praktiska arrangemangen, ifall det känns tungt att göra det själv.

Läs om de anhörigas uppgifter

Under samtalet går de anhöriga och prästen igenom jordfästningen och planerar programmet så att det känns rätt och följer den avlidnas önskemål.

Läs om samtal med prästen

De begravningsplatser som de evangelisk-lutherska församlingarna upprätthåller är allmänna. Alla som bor på en ort har rätt att bli begravda där, oberoende om de hört till kyrkan eller inte.

Läs om gravplats

Alla reagerar på sorgen på sitt eget sätt. Begravningen är ett sätt att sörja, att minnas, att ta avsked, att hedra en människa som stått en nära.

Läs hur begravningen går till

Till minnesstunden samlas anhöriga och vänner för att tillsammans komma ihåg personen som dött. Minnesstunden är en privat tillställning som de anhöriga är värdar för. Ofta följer den lokala seder och förstås de önskemål som den avlidna berättat om. Man kan också avstå från att ordna en minnesstund.

Läs om minnesstunden

Under gudstjänsten söndagen efter jordfästningen nämns den avlidnas namn i församlingens förbön. I en del kyrkor tänds också ett ljus för den avlidna.

Läs om tacksägelsen